IPL+RF Laser


Terapije, ki se izvajajo z aparatom IPL+RF, temeljijo na principu selektivne fototermolize. Svetloba določenega spektra valovnih dolžin se selektivno absorbira v tako imenovanih kromoforjih – melaninu ( koži, dlaki in lasnem mešičku), (oksi)-hemoglobinu (v krvnih žilah) in porfirinih (akne). Pri tem se pretvori v toplotno energijo, ki deluje na tkivo samo v zelo omejenem področju. Okoliško tkivo ostane praktično nedotaknjeno. Pojav neželenih stranskih učinkov se tako zmanjša na minimum. Z IPL laserjem uničimo matične celice v lastnem foliklu in s tem trajno uničimo dlako. Z RF pa delujemo tudi na sive in svetle dlake.IPL+RF laser je medicinska naprava, namenjena :

  • odstranjevanju dlak
  • odstranjevanju poškodb žil in pigmentnih madežev
  • zdravljenju aken
  • fotopomlajevanju
  • odstranjevanju strij

Odstranjevanje dlak 

Dlake so kožni izrastki, ki jih najdemo skoraj povsod po človeškem telesu razen na dlaneh, podplatih in ustnicah. Velusne dlačice so fine, brezbarvne dlake, ki prekrivajo večino telesa razen predelov, kjer se nahajajo terminalne dlake. Te so hrapave, obarvane dlake, ki jih najdemo na lasišču in obrveh. Velusne dlačice se lahko spremenijo v terminalne dlake pod vplivom androgenov (moških spolnih hormonov), še posebej dlačice na obrazu, hrbtu, prsih, pazduhah in spolnih organih med puberteto. Velusne dlake se lahko v terminalnee dlake spremenijo tudi kot posledica staranja. Število lasnih mešičkov v koži je določeno že ob rojstvu.CIKEL RASTI DLAKČloveške dlake stalno rastejo v ponavljajočem se ciklu, sestavljenem iz treh faz: ANAGENE, KATAGENE in TELOGENE faze.ANAGENA faza je obdobjeaktivne in enakomerne rasti, pospešene presnove, hitre delitve celic v dlačni čebulici ter diferencijacije.Med anageno fazo sta dlaka in mešiček aktivna, količina melanina pa se poveča. V vsakem trenutku se v tej fazi nahaja približno 85% vseh dlak. Anagena faza lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let.KATAGENA faza je relativno kratko obdobje, ko lasni mešiček 2 do 4 tedne propada. Ob koncu anagene faze dlaka vstopi v katageno fazo, ki treja približno dva do štiri tedne. V tej fazi se dlačni mešiček zmanjša na približno šestino običajne dolžine. Spodnji del je uničen, brbončica pa se loči in počiva spodaj. 

TELOGENA faza je obdobje pasivnega počivanja, ki sledi katageni fazi in običajno traja od dveh do petih mesecev. V tem času dlaka ne raste, temveč ostane pritrjena na mešiček medtem ko brbončica počiva spodaj. V tej fazi je približno 10-15 odstotkov vseh dlak.

 

Ob koncu telogene faze se dlačni mešiček vrne v anageno fazo. Brbončica (papila) ter dno mešička se znova združita  in nova dlaka prične nastajati. Če stara dlaka še ni odpadla, jo nova dlaka izrine in cikel se začne znova.

 

V splošnem je trajanje vsake faze odvisno od predela telesa. Razlike v trajanju posamezne faze glede na del telesa so lahko zelo velike – od nekaj tednov do nekaj let.

 

Do toplotnih poškodb dlačnega mešička lahko pride le v anageni fazi. Ker vsaka dlaka na telesu raste neodvisno od drugih, lahko z več zaporednimi terapijami zagotovimo, da je vsak mešiček toplotno poškodovan med fazo aktivne rasti (anagen).

 

Odstranjevanje poškodb žil in pigmentnih madežev 

Rdečica, rosacea, krčne žile, kuperoza – (Oksi) HEMOGLOBIN absorbira intenzivno pulzno svetlobo. Toplota, ki ob tem nastane, povzroči strjevanje žil.Starostni madeži, poškodbe zaradi sonca – Odvečni MELANIN na obarvani poškodbi selektivno absorbira intenzivno pulzno svetlobo. Svetloba se pretvori v toploto, ki razbije celice pigmenta. Razbite celice telo “počisti” samo. 

Aktivne akne 

Akne so bolezen pilosebacealnih enot (struktur v koži, sestavljenih iz dlačnega mešička in spremljajoče žleze lojnice). Najpogostejša oblika akense imenuje “acne vulgaris” (“običajne akne”). Prekomerna količina loja skupaj z mrtvimi celicami kože zamaši dlačne mešičke. Pod zamašeno poro nastane odlično okolje za razmnoževanje kožne bakterije Propionibacterium acnes (P. Acnes). Koža se na bakterije odzove z vnetjem, ki povzroči vidno poškodbo na koži. Akne se najpogosteje pojavljajo na obrazu, prsih, hrbtu, ramenih in zgornjem delu rok.Najpogostejše poškodbe kože zaradi aken so: mozolji, ogrci, zatrdline, gnojni mehurčki, vozliči in ciste. Opazne, neprivlačne brazgotine lahko na koži ostanejo še po izginotju aken.Akne so zelo pogoste v puberteti kot nenormalen odziv na normalne količine moškega hormona testosterona. Pri večini ljudi ta odziv s časom oslabi, zato akne po dvajsetem letu ponavadi izginejo. Vseeno pa ni mogoče napovedati, kako dolgo bo trajalo, da akne izginejo. Nekateri ljudje za njimi trpijo še po štiridesetem letu starosti.Bakterija P. acne kot del svojega življenjskega cikla proizvaja porfirin. Če je porfirin izpostavljen vidni svetlobi (valovne dolžine med 310 in 510 nm), postane kemično aktiven in sproži biokemično reakcijo, ki uniči bakterijo P. acne. 

Fotopomlajevanje 

Fotopomlajevanje kože z IPL+RF laserjem je nekirurška, neinvazivna terapija vidnih znakov staranja na obrazu, vratu, dekolteju in rokah. Izraz “vidni znaki staranja” se nanaša na: poškodovano strukturo kože, povečane pore, hrapavost, zmanjšana gladkost in elastičnost, fine črte.Fotopomlajevanje temelji na principu selektivne fototermolize, kombinirane s pojavom neokolageneze.NEOKOLAGENEZAVoda v celicah in zunaj njih absorbira del svetlobnega spektra. Svetloba termično blažje poškoduje kožo in tako sproži aktivacijo fibroblastov.Fibroblasti so celice, ki v vezivnem tkivu dermisa izdelujejo celice kolagena in elastina. Zaradi termične poškodbe in aktivacije fibroblastov še daljši čas (od nekaj tednov do nekaj mescev) nastaja novo vezivno tkivo in kolagen, to pa vodi k izboljšanju in glajenju kože.